Markedsføring i krisetider

Vis bedriften fra sin beste side

På grunn av COVID-19 har vår verden blitt så veldig annerledes enn hva den var for bare en måned eller to tilbake. Vi skal holde oss hjemme, vi kan ikke reise, verken ut av kommunen eller ut i verden, utesteder, restauranter og kulturtilbud er stengt. Men hverdagen går videre, enten vi vil eller ei.

Viser bedriften din tegn på nedgang i disse tider, eller har dere blitt pålagt å holde stengt eller redusere driften? Det finnes muligheter til å fortsatt få noe inntekt, selv om ting er vanskeligere enn før. Her har du fem tips og eksempler på ting som kan hjelpe.

1: Finn ut hva og hvordan du fortsatt kan selge

Vi sitter på hvert vårt hjemmekontor og kan kjenne på rastløsheten og dagdrømmene som kommer av et begrenset tilbud av muligheter. Mange ønsker å reise, trene, gå ut og møte venner, finne på noe med barna som også er hjemme. Noen driver kanskje med “retail therapy” på de store nettbutikkene. Har du stamkunder eller er en viktig del av ditt nærmiljø vil kanskje folk hjelpe deg å holde deg gående gjennom en vanskelig tid.

Hvordan kan du bruke dette til din fordel. Hvilke tjenester eller produkter kan du fortsatt selge?

Eksempler:
Hjemlevering
En fysisk butikk kan levere hjem til folk, eller fungere som en god gammeldags postordreservice, om de ikke har nettbutikk. Legg ut bilder av bestselgere på sosiale medier og en måte å bestille. Enten mail eller telefonbestillinger.

Restauranter kan ta i mot bestillinger på mat over telefon og tilby henting eller hjemlevering. Kanskje dere har en dag i uka hvor dere holder åpent for hjemlevering av mat? Er det mulig at servitører jobber med å levere mat hjemme hos folk?

Ekspertise
Mange er eksperter innen sine felt, her tenker vi på alt fra trenere til advokater. Kan du selge din ekspertise online? 1-til-1 konsultasjoner, personlig trening, kurs, underholdning og konferanser går i disse dager digitalt. Har du vanligvis et virke hvor du er avhengig av møter eller deltagere kan dette kanskje gjøres over nettet.

Tilleggsprodukter
Selger du vanligvis tilleggsprodukter i for eksempel en hudpleie- eller frisørsalong? Tilleggsproduktene kan fortsatt selges og leveres gjennom post eller hjemmelevering, selv om du ikke får møtt dine kunder.

Gavekort eller verdisjekker
Selg gavekort eller verdisjekker. Tjenestene dine er der igjen når dette er over, om du har råd til å komme deg gjennom situasjonen. Vær ærlig og fortell dine kunder at dere står klare til å åpne så fort det er mulig, men for å gjøre det må dere betale faste utgifter nå. Salg av verdisjekker eller gavekort kan være en måte å sikre inntekt nå, og at kunder kommer tilbake og bruker dine tjenester når dere er oppe og går igjen. Verdisjekkene kan leveres i form av koder, via mail eller i post.

2: Minn kundene på at du fortsatt er der etter krisen er over

Fortsett å være aktiv i sosiale medier. Del minner, del positive historier på tross av situasjonen, del produktene og tjenestene du fortsatt kan selge. Bruk penger på markedsføring for å øke oppmerksomheten rundt din merkevare eller bedrift. Pass på å ha satt inn tiltak for å kunne treffe disse kundene igjen når du er klar for å selge igjen, for eksempel remarketing/retargeting eller informasjonskapsler som man kan kalle det på norsk. Samle mailadresser til de som viser interesse, slik at du kan informere når ting er tilbake til normalt.

3: Pass på hvordan du fremstiller deg selv og dine produkter

Den siste tiden har vi sett mange annonser som burde vær trukket tilbake, eller som kunne vært justert. Her er noen ting man kan tenke på.

Bilder med store menneskemengder kan virke avskremmende på folk, nå som vi får så mange beskjeder om isolasjon og avstand.

Vis destinasjoner og aktiviteter fremfor å vise mennesker på reise.

La folk drømme seg bort i mulighetene.

Ikke bruk reklamer som viser ting som ikke er mulig de kommende ukene (blant annet reise, uteliv, restauranter, organiserte opplevelser, skjønnhet og helsetilbud)

4: Kommuniser med målgruppens behov

Hva tenker dine kunder på? Hva kan de trenge? Snakk med dine kunder og potensielle kunder direkte. Tilby løsninger du kan levere. Gi tilbud der du kan. Og kanskje viktigst av alt, ha respekt for at prioriteringer kan være andre steder, og ikke spill på frykten i samfunnet.

5: Kundene dine bruker minst like mye tid online nå

Mange kan kanskje se økt bruk på nettsider og økt rekkevidde på sosiale medier på tider det ikke normalt er stor aktivitet. Kanskje søker folk etter akkurat det du kan tilby nå. Da er det viktig å være tilstede med annonser i søkemotorer, tilbud i sosiale medier og å finnes når folk leter, eller inspirere til noe kundene ikke visste de ønsket i denne situasjonen.

Trenger du hjelp til å brainstorme hva du kan gjøre for å holde bedriften i gang og hvordan du kan tenke nytt for å nå dine kunder hjelper vi deg gjerne med en strategi for markedsføring og ideer til hva du kan gjennomføre, eller hjelp til å gjennomføre digital markedsføring.

Ta kontakt med oss på mail mari@viavisio.no eller telefon 99360011 med din utfordring.